• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Vakuudeton.com

Vakuudeton.com

Rahoitus, lainat, säästäminen ja oma talous

  • Luottokorttivertailu
  • Säästötilitieto
  • Yritysrahoitusopas
  • Lainatieto

Yrityksen kehittämisavustus

Etusivu > Yrittäjän tuet > Yrityksen kehittämisavustus

by admin

Yrityksen kehittämisavustus haetaan Ely-keskukselta.

Ely-keskus myöntää suomalaisille pk-yrityksille avustusta yrityksen kehittämistoimenpiteistä aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Mitä tämä abstrakti sanarykelmä tarkoittaa ja kuinka paljon tukirahaa on tarjolla? Entä miten haku käytännössä etenee vaihe vaiheelta? Tiivistetyn selonteon löydät alta.

Yrityksen kehittämisavustus tutuksi 5 minuutissa

  • Millaiset asiat ovat tuen piirissä olevia kehittämistoimenpiteitä?
  • Kuinka paljon kehittämisavustusta voi saada?
  • Millainen yritys voi hakea kehittämisavustusta?
  • Miten tuen hakeminen tapahtuu käytännössä?
  • Milloin ja miten tuki maksetaan yritykselle?
Artikkeli on osa kokonaisuutta Yrityksen ja yrittäjän tuet.

Millaisiin kehitystoimenpiteisiin ja hankkeisiin kehittämisavustusta voidaan myöntää?

Yrityksen kehittämistoimenpiteiksi luokitellaan sellaiset hankkeet ja investoinnit, jotka tähtäävät uudenlaisen liiketoiminnan luomiseen tai jo olemassa olevan liiketoimintasektorin kehittämiseen.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi nykyisen liiketoiminnan vienti- ja kansainvälistymispotentiaalin parantamista tai uudenlaisten tuotteiden, palveluiden tai tuotantomenetelmien kehittämistä nykyisten rinnalle.

Tukirahalla voidaan korvata kuluja, jotka aiheutuvat tällaisista kehittämistoimenpiteistä tai niihin liittyvistä investoinneista. Käytännönläheisiä esimerkkejä kehittämiskustannuksista ovat muun muassa:

  • asiantuntijapalveluiden ostaminen,
  • hankkeita edeltävät esiselvitykset ja markkinointitoimenpiteet,
  • uusien raaka-aineiden ostaminen tuotekehitystestausta varten,
  • uuden avainhenkilön rekrytointi yritykseen,
  • energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet,
  • kansainvälistymishankkeisiin liittyvät tutkimuskartoitukset tai messumatkat &
  • kasvuun tähtäävät kone-, laite- ja rakennusinvestoinnit.

Tukirahalla ei voida kattaa yrityksen tavanomaisia ja normaalista liiketoiminnasta aiheutuvia kuluja.

Esimerkki: Pienehkö suomalainen teknologia-alan yritys haluaa lähteä kasvattamaan vientiään ja parantamaan kansainvälistä kilpailukykyään. Tätä tarkoitusta varten yritykseen ollaan luomassa uutta liiketoimintaosastoa kansainvälistysmistavoitteita tukemaan. Yritys voi saada tukea esimerkiksi markkinakartoitusten tekemiseen, vientikonsultointipalvelujen ostamiseen sekä osaston vetäjäksi rekrytoitavan uuden avainhenkilön palkkakuluihin. Lisää toteutuneita esimerkkejä elävästä elämästä löydät Elyn sivuilta.

Tukirahoitusta saavien hankkeiden kesto vaihtelee yleensä puolen vuoden ja kahden vuoden välillä. Katsotaan seuraavaksi, millaisista euromääräisistä summista puhutaan.

Kuinka suuri on yrityksen kehittämisavustuksen määrä?

Myönnettävien tukien määrässä ja myöntöperusteissa voi olla aluekohtaisia eroja, mutta rahoitettavien hankkeiden kokonaiskustannukset liikkuvat pääsääntöisesti 10 000 euron ja 200 000 euron välillä.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan esimerkiksi vuonna 2016 yrityksen kehittämisavustuksia myönnettiin yhteensä 106,2 miljoonan euron edestä 1058 eri yritykselle. Keskiarvollisesti tämä tekee reilut 100 000 euroa per yritys. Suurin osa tukirahoista meni pk-yritysten alle luokiteltaville pienille yrityksille ja mikroyrityksille.

Olennaista on hahmottaa, että kehittämisavustuksen määrä voi olla enintään 50 prosenttia hankkeen kaikista kuluista – kehitysrahaa on siis löydyttävä reilusti myös omasta takaa.

Kehittämistoimenpiteistä aiheutuvia palkka-, matka-, konsultointi ja muita vastaavia menoja voidaan rahoittaa enintään 50 prosentin arvosta. Jos kyse sen sijaan on investoinneista, tuen määrä on yrityksen toimialueesta ja koosta riippuen enintään 10-35 prosenttia menoista.


Elyn kehittämisavustuksen määrä vaihtelee usein 10 000 eurosta aina 200 000 euroon asti.Rekkakaravaanilla kohti Baltiaa? Yksi kehittämisavustuksen tyypillisimmistä käyttötarkoituksista on vienti- ja kansainvälistysmahdollisuuksien parantaminen.

Investoinnit voidaan jakaa aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Aineellisia investointeja ovat esimerkiksi kalusto, laitteet, työkoneet ja ohjelmistohankinnat. Patentti- ja tavaramerkkioikeudet sen sijaan ovat tyypillisiä esimerkkejä aineettomista investoinneista.

Korvausmäärissä ja -käytännöissä olevat aluekohtaiset erot ja poikkeukset voit varmistaa oman Ely-alueesi asiantuntijalta siinä vaiheessa, kun lähdet alustavasti selvittämään mahdollisuuksiasi tuen saamiseen. Ely suhteuttaa tuen määrän hankkeen merkittävyyden, toteutusedellytysten sekä yrityksen koon mukaan.

Millainen yritys voi hakea kehittämisavustusta Elyltä?

Kehittämisavustus on pk-yrityksille eli pienille ja keskisuurille yrityksille myönnettävä tuki*. Pk-yritysten määritelmän (liikevaihto alle 250 miljoonaa ja työntekijöitä enintään 50) alle voidaan juntata noin 98 prosenttia kaikista suomalaisyrityksistä, joten tämä ei vielä sinänsä kerro mitään.

Hakijan kannalta kenties tärkein tieto on, että myös suhteellisesti melko pieni yritys voi hakea tukea, kunhan tietyt kriteerit täyttyvät.

  • Yrityksellä on realistiset ja riittävät edellytykset kannattavaan toimintaan.
  • Yrityksellä on resursseja rahoittaa vähintään puolet hankkeen kustannuksista itse.
  • Rahoitettavan hankkeen tulee parantaa merkittävästi yrityksen kilpailukykyä ja erottua riittävästi sen muusta toiminnasta.
  • Yritys löytyy kaupparekisteristä.

Yrityksen on myös muistettava jättää kehittämisavustushakemus ennen hankkeen aloittamista. Tämä on yksi kriteeri hyväksytyn tukipäätöksen saamiselle.

Hankkeen aloittamiseksi tulkitaan esimerkiksi sopimusten tai tilausten tekeminen, mahdollisten rakennustöiden aloittaminen tai muu vastaava sitoomus, joka tekee hankkeen toteuttamisesta peruuttamattoman. Sen sijaan erilaiset esiselvitykset, toteutettavuustutkimukset tai mahdollisten lupien hankinta ei ole tulkittavissa hankkeen aloittamiseksi.

*Yrityksen kehittämisavustus voidaan myöntää myös suurelle yritykselle sen mukaan, miten laissa valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi (9§) säädetään.

Miten yrityksen kehittämisavustusta haetaan?

Paperitositteiden pyörittely yritystoiminnassa on kaikkea muuta kuin kehittävää, ja kenties juuri tästä syystä yrityksen kehittämisavustus on haettavissa vain sähköisesti. Hakemus täytetään Aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/. Haku on päällä ympäri vuoden.

Tunnistautuminen palveluun tapahtuu sähköisesti joko mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla. Jotta pääset täyttämään hakemusta, asiointivaltuudet eli käytännössä nimenkirjoitusoikeudet tulee olla kunnossa.

Ole kuitenkin ennen hakemuksen täyttämistä yhteydessä oman Ely-alueesi asiantuntijaan, joka osaa kertoa sinulle tarkemmin hakemiskäytännöistä sekä yrityksesi mahdollisuuksista tuen saamiseen. Oikean henkilön löytämiseksi voit hyödyntää Elyn verkkosivujen asiantuntijahakua – kirjoita hakukenttään yrityksen kehittämisavustukset.


Kehittamisavustuksen hakeminen tapahtuu sähköisesti verkossa.
Yrityksen kehittämisavustuksella rahoitettavien hankkeiden kesto vaihtelee pääsääntöisesti puolen vuoden ja kahden vuoden välillä.

Mikäli Elyn asiantuntija toteaa hankkeen olevan tukikelpoinen, saat apua hakemukseen liitettävän hankesuunnitelman tekemiseen. Hakemukseen tarvitset yrityksesi perustietojen lisäksi myös kattavasti informaatiota hankkeen budjetista sekä sen vaikutusten arvioinnista. Elyn tekemän 29-sivuisen hakuohjepaketin löydät pdf-tiedostona täältä.

Yrityksen kehittämisavustuksen käsittelyaika vaihtelee toimialueittain parista kuukaudesta jopa puoleen vuoteen. Oman toimialueesi tilanteen näet Elyn sivuilta – valitse oikeasta yläreunasta oma sijaintisi. Esimerkiksi Lapissa käsittelyajaksi mainittu 75 päivää, kun taas Hämeessä vastaava aika on kuusi kuukautta. Osalla toimialueista käsittelyaikatiedot ovat kuitenkin jo puolentoista vuoden takaa, joten parhaiten pystyt varmistamaan tilanteen oman Ely-keskuksesi asiantuntijalta.

Hyväksytyn hakemuksen ja hankkeen toteuttamisen jälkeen pääset vielä tekemään jälkikäteisarviointia hankkeen tuloksista ja vaikuttavuudesta. Raportoinnista on hyötyä paitsi rahoituksen myöntäjille, myös kehittämisavustuksen hakemista tulevaisuudessa pohtiville yrityksille.

Milloin ja miten tuki maksetaan yritykselle?

Kun hakemus on mennyt hyväksytysti läpi, tuen maksatusta haetaan jälkikäteisesti joko kerralla tai kahdessa erässä. Käytäntö riippuu siitä, kuinka kauan hanke kestää ja millaisista tukisummista puhutaan. Käytännöstä voidaan tarvittaessa myös poiketa, mikäli näin Elyn kanssa syystä tai toisesta sovitaan.

Maksatusta haetaan samassa paikassa kuin missä hakemuskin täytettiin, eli Aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa. Tarkemmat ohjeet maksatushakemuksen tekemiseen saat hyväksytyn hakemuspäätöksen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti voit tarkastella maksatusohjeita jo etukäteen Elyn verkkosivuilta.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa…

  • Yritysrahoitusopas 2019
  • Maaseudun yritystuet
  • Palkkatuki työntekijän rekrytointiin
TwiittaaJaa FacebookissaWhatsAppaa

Filed Under: Yrittäjän tuet

Reader Interactions

Primary Sidebar

Joulukuun luetuimmat


Luottokortit jättivertailussa – tarkista lähes 50 kortin kulut ja tiedot


Yrityksen rahoitusvaihtoehdot yhdellä sivulla – katso yli 20 kohdan opas


Kulutusluottojen korot vertailussa – mistä pankista löytyy edullisin laina?


Tarkastelussa Freedom Rahoitus – 11 faktaa, jotka asiakkaan on hyvä tietää


Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää starttirahasta ja sen hakemisesta vuonna 2019


Tiedätkö mitä yrityksen perustaminen maksaa? Huomioi ainakin nämä kulut


Lainan kilpailutus netissä – lue vinkit ja vertaile lainanvälityspalveluita


Yrityslainat ilman vakuuksia siirtyivät verkkoon – koroissa suuria eroja


9 yleisintä kysymystä palkkatuen hakemisesta – muista myös työllistämispalkkiouudistus!


Norjalaiset pankit saapuivat Suomeen ja ainakin nämä asiat asiakkuutta harkitsevan on syytä tietää

Tutustu myös näihin


Digitalisaatio on tuonut joukkorahoitetut yrityslainat yhä pienempien suomalaisyritysten ulottuville.
Lainamuotoinen joukkorahoitus isomman rahoituspalapelin täydentävänä osana


Aloittaville yrittäjille tarjotaan runsaasti erilaisia tukimuotoja.Tällaisia tukia aloittaville pienyrittäjille ja yrityksille on Suomessa tarjolla


Pankkilainan saaminen yritykselle ei läheskään aina ole itsestäänselvyys.
Millä edellytyksillä uusi yritys saa lainaa pankista?


Omalaina palvelu arvostelussa.
10 kysymystä ja vastausta OmaLainasta – millainen palvelu oikein on kyseessä?

Footer

Vakuudeton.com on mainosrahoitteinen tietosivusto, joka käsittelee yrityksille ja kuluttajille suunnattuja rahoitustuotteita. Sivuston artikkeleista ja oppaista löydät kattavasti tietoa muun muassa luottokorteista, säästötileistä, lainoista sekä yleisimmistä yritysten rahoitus- ja tukivaihtoehdoista.

Evästeet & tietosuoja | Tietoa sivustosta


Suosituimpia artikkeleita

Lainavertailu vuodelle 2020
Säästötilien korkovertailu 2019
Mitä maksaa yrityksen perustaminen?
Ulkomaiset pankit Suomessa
Saako toiminimellä lainaa?
Bank Norwegian kokemuksia
Kulutusluottojen korot jättivertailussa
Millaista korkoa Zmarta tarjoaa?
Yrityslainan laskurit
Kokemuksia OmaLaina.fi-palvelusta
Bigbankin säästötili ja lainat esittelyssä
Tarkastelussa Komplett Bankin joustoluotto
Kokemuksia Rahalaitos-palvelusta
Ruotsalaiset pankit Suomessa

Muut artikkelit

Suosituimmat oppaat

Yritysrahoituksen yleisimmät vaihtoehdot
Starttiraha 2019
Mistä lainaa yrityksen perustamiseen?
Pankkilaina yritykselle
Lainamuotoinen joukkorahoitus
Yrityslainojen korko 2019
Yleisimmät yrityslainojen vakuudet
Mistä lainaa osakeyhtiölle?

 

Julkinen yritysrahoitus

Maaseudun perustamis- ja investointituet 
Finnveran rahoitusvaihtoehdot
Palkkatuki rekrytointia varten
Elyn kehittämisavustus yrityksille
Business Finland -rahoitus

 

Luottokorttioppaat

Luottokorttivertailu 2019
Vuosimaksuttomat luottokortit esittelyssä
Luottokortin 10 olennaisinta hyötyä
Millä ehdoilla luottokortti voidaan myöntää?

Vakuudettomat yritysrahoitusmuodot

Yrityslaina ilman vakuuksia
Mistä yrityslaina heti tilille?
Laskurahoitus

 

Rahoitusyhtiöt yrityksille

Qred Yrityslaina
Yritysluotto.fi
Bank Norwegian Yrityslaina
Ferratum Business
BusinessCredit
Suomen Yrityslaina
Front Kasvurahoitus
Vauraus Suomi

Luottokortteja, kulutusluottoja ja vakuudettomia yrityslainoja käsittelevät artikkelit sisältävät kumppanuusmainontalinkkejä, joiden kautta syntyneistä uusista asiakkuuksista voidaan maksaa sivustollemme pieni rahallinen komissio. Linkkien käyttäminen ei vaikuta millään tavalla sinulle tarjottuihin hintoihin tai muihin ehtoihin. Sivustomme hyödyntää evästeitä kävijäanalytiikan tilastointiin ja mainonnan seurantaan.

©Vakuudeton.com 2019 | yhteys@vakuudeton.com