• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Yläosan headerin logo.

Yritysrahoitus

Mistä rahaa yritystoiminnan käynnistämiseen tai kasvuun?

  • Etusivu
  • Yritysrahoitusopas 2019
  • Yrittäjän tuet
  • Yrityslainat
  • Rahoitusyhtiöt

Mitä maksaa yrityksen perustaminen vuonna 2019?

Etusivu > Yrittäjyys > Mitä maksaa yrityksen perustaminen vuonna 2019?

by admin

Mitä maksaa yrityksen perustaminen Suomessa?

Yrityksen perustamiskustannukset vaihtelevat yritysmuodon ja liiketoiminnan laajuuden mukaan – halvin vaihtoehto on yksityinen elinkeinonharjoittaja eli tutummin toiminimi.

Jos suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä, olet todennäköisesti jo tehnyt jonkinlaisia laskelmia siitä, mitä yrityksen perustaminen maksaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki uusia pienyrittäjiä koskevat pakolliset ja toimialasta riippumattomat kulut, jotka vaikuttavat yrityksen perustamisen hintaan.

Emme ota kantaa materiaalikustannuksiin tai muihin vastaaviin, täysin toimialariippuvaisiin tekijöihin. Pienen teollisuushallin vuokraaminen Helsingin keskustan tuntumasta maksaa enemmän kuin konsulttina toimiminen nuuksiolaisen kerrostalon kotitoimistosta käsin.

Sitten asiaan.

Uutena yrittäjänä sinulle aiheutuu tietyin reunaehdoin kustannuksia seuraavista asioista:

  • Yrityksen rekisteröintimaksu kaupparekisteriin.
  • Pakolliset vakuutukset, joista tosin useimpia yrittäjiä koskee vain yrittäjän eläkevakuutus.
  • Kirjanpidon kulut (mikäli ulkoistat kirjanpidon tilitoimistolle) tai vaihtoehtoisesti kirjanpito-ohjelman kustannukset, mikäli et tyydy Exceliin.
  • Pankkitilin avaaminen yritykselle.

Näiden päälle tulevat toimialakohtaiset kulut – eli tarvitsemasi työkoneet, materiaalit, kassa- ja maksupäätteet jne. – sekä esimerkiksi markkinointikustannukset, jotka nekin toki vaihtelevat.

Verkossa myyvä yritys tarvitsee hyvän (ja kalliin) verkkosivun – kivijalkaliikkeessä palveluitaan myyvä paikallinen yrittäjä voi päästä huomattavasti vähemmällä.

Katsotaan seuraavaksi, millaisia euromääräisiä hintoja yllä listatuista kaikille yrittäjille pakollisista kulueristä koituu.

Yrityksen perustamiskulut riippuvat yhtiömuodostasi

Yrityksen perustamisen hinta vaihtelee yhtiömuodoittain. Vuonna 2019 perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa verkossa tehtynä:

  • yksityisillä elinkeinonharjoittajilla eli toiminimillä 60 euroa,
  • osakeyhtiöillä 275 euroa,
  • kommandiittiyhtiöillä ja avoimilla yhtiöillä 240 euroa,
  • osuuskunnilla ja muilla yritysmuodoilla 380 euroa.

Osakeyhtiöön joudut myös asettamaan 2500 euron alkupääomapanoksen, mutta kyseessä ei ole kulu. Kyseiset 2500 euroa voit sijoittaa vaikka yrityksesi hankintoihin, kunhan raha ensin käy firmasi tilin kautta. Ainoa poikkeus rahan käytössä on se, että palkkaa et saa kyseisellä summalla itsellesi maksaa.

Varsinaisiin perustamiskustannuksiin vaikuttaa myös se, perustatko yrityksen verkossa vai wanhan kansan malliin.

Toiminimen ja osakeyhtiön perustaminen onnistuu nykyään verkossa, mutta kaikki muut yritysmuodot joudut laittamaan pystyyn paperilla ja postitse.

Toki oy:n perustaminen tai toiminimiyrittäjäksi ryhtymisenkin voi tehdä papereita täyttämällä, mutta mitään järkeä siinä ei ole.

Paperilla tehty perustamisilmoitus maksaa enemmän (toiminimillä 110 ja osakeyhtiöillä 380 euroa) ja sen käsittelyaika on jopa useita viikkoja pidempi verkossa tehtyyn perustamisilmoitukseen verrattuna.

Kaikille muille paitsi toiminimiyrittäjille kaupparekisteriin liittyminen on pakollista.

Toiminimen voi perustaa ilmaiseksi paperilla siinä tapauksessa, että et halua liittyä kaupparekisteriin – tämä onkin ainoa järkevä perustelu ryhtyä täyttämään paperista perustamisilmoitusta. Verkossa tehtynä toiminimen perustamisilmoitus tehdään aina kaupparekisteriin.

Kaupparekisteriin kuuluminen takaa toiminimellesi (eli yrityksesi nimelle) nimisuojan. Jos liiketoimintasi on vähänkään isompaa, rekisteriin kannattaa aina liittyä.

Mikäli toimintasi on kuitenkin sivutoimista ja hyvin pientä, etkä siksi halua maksaa kaupparekisterimaksua, kannattaa harkita kevytyrittäjäksi ryhtymistä toiminimellä.

Esimerkiksi OP:n Kevytyrittäjä-palvelu perustaa sinulle toiminimen ilmaiseksi ja huolehtii kaikista yrittäjyyteen kuuluvista paperitöistä pientä palvelumaksua (5% palkkio laskutussummistasi) vastaan.

Paljonko yrittäjän pakolliset vakuutukset maksavat?

Käsitellään ensin yrittäjän eläkevakuutuksen hinta ja mennään sitten muutamiin toimialakohtaisiin pakollisiin vakuutuksiin.

Palkkatyöntekijänä eläkemaksu on napattu suoraan palkastasi, mutta yrittäjäksi ryhtyessäsi tilanne muuttuu.

Joudut ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen, jos olet 18-68-vuotias ja arvioit omaksi vuosittaiseksi YEL-työtuloksesi yli 7799,37 euroa (2019).

YEL-tulo on itse tekemäsi arvio ja sen pitäisi olla sellainen summa, jonka olisit vuoden aikana valmis maksamaan samaan työhön palkatulle ja yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle. YEL-työtulo ei siis perustu myyntisi määrään tai saamiisi tienesteihin – se on arvio, jonka itse teet!

Myyntisi eli liikevaihtosi voi aivan hyvin olla 20 000 euroa vuodessa, mutta et silti olisi valmis maksamaan vastaavasta työpanoksesta 7799,37 euroa vuodessa ulkopuoliselle työntekijälle.

Päätoimisten yrittäjien tapauksessa YEL on kuitenkin käytännössä aina otettava, ja moni määrittelee sen ottaessaan YEL-tulokseen alarajan eli 7799,37 euroa. Tällöin YEL-vakuutuksen hinta on kaikkein pienin – uusille yrittäjille noin 1440 euroa vuodessa.

Mitä pienempää YEL-maksua maksat, sitä vähemmän eläkettä sinulle kuitenkin kertyy. Tämän lisäksi YELillä on vaikutusta myös sosiaaliturvaasi esimerkiksi työttömyyden tai sairauden iskiessä.

Hyvin moni yrittäjä tekee kuitenkin niin, että he määrittelevät YEL-työtulonsa alarajaa vastaavaksi ja sijoittavat säästyneen summan esimerkiksi rahastoihin. Säästyneillä rahoilla voi myös ostaa yksityistä vakuutusturvaa esimerkiksi työkyvyttömäksi joutumisen varalta.

Lisätietoa YEL-vakuutuksen alarajan asettamisesta löytyy esimerkiksi Yrityksen-perustaminen.netistä.

Toimialakohtaisista pakollisista vakuutuksista selvästi yleisin on potilasvakuutus, joka sinun on ostettava, mikäli olet esimerkiksi fysioterapeutti, hieroja tai muu terveyden- tai sairaanhoitoalan ammattilainen.

Hinta riippuu ammattialastasi ja sen riskien määrästä. Lisätietoa löydät yrityksen perustajan vakuutusoppaasta.

Muita toimialakohtaisia pakollisia vakuutuksia ovat ympäristövahinkovastuuvakuutus – joka koskee hyvin harvoja – sekä liikennevakuutus, joka sinulla jo on, mikäli omistat auton tai muun kulkuneuvon.

Sitten kirjanpitoasioihin.

Mitä uuden yrityksen kirjanpito maksaa?

Voit tehdä kirjanpitoa myös omin nokkinesi, mutta useimmiten se ei kannata. Verojen ynnäily, edustus- ja neuvottelukulujen erottelu, alv:n alarajahuojennuksen laskeminen ja veroilmoituksen täyttäminen (jne. jne!) ovat huomattavasti mukavampia asioita, kun niitä ei tarvitse tehdä itse.

Poikkeuksia toki on.

Jos olet sivutoiminen yrittäjä ja sinulle kertyy hyvin vähän kuitteja ja muuta tositeaineistoa, kirjanpidon tekeminen itse voi olla perusteltua. Muussa tapauksessa hanki kirjanpitäjä – mitään säästöä ei kerry, jos tuskailet 5-10 tuntia kuukaudessa kirjanpitoasioiden kanssa.

Sivutoiminen yrittäjä voi saada ostettua kirjanpitonsa pienestä tilitoimistosta noin 40-50 euron kuukausihintaan. Tämän päälle tulevat vuosittain tehtävät tilinpäätökset ja veroilmoitukset, joista kertyy muutama satanen maksettavaa.

Jos tähtäät päätoimiseksi yrittäjäksi, eikä sinulla ole työntekijöitä, voit saada kirjanpidon alle satasella, jos olet valmis tekemään työtä jonkin verran itse. Itse tekeminen tarkoittaa, että et toimita kirjanpitäjällesi kuukausittain paksua nivaskaa paperikuitteja epämääräisessä järjestyksessä, vaan osaat hyödyntää sähköisiä ratkaisuja.

Oletuksena matalalalle hinnalle on kuitenkin se, että tositteita kertyy kohtuullinen määrä. Mikäli teet päivittäistä myyntiä ja lippulappusia kertyy kuukauden aikana muutama sata, myös kirjanpidon kustannukset kohoavat nopeasti pariin sataan euroon.

Paljonko pankkitilin avaaminen yritykselle maksaa?

Pankkiyhteyksien avaamisen hinta vaihtelee pankeittain, mutta mistään valtavasta kuluerästä ei ole kyse.

Mikäli ryhdyt toiminimiyrittäjäksi, mikään ei estä sinua pyörittämästä toiminimesi rahaliikennettä oman henkilökohtaisen tilisi kautta.

Tämä ei kuitenkaan kannata, koska erillisen tilin avulla pysyt paljon helpommin kärryillä toiminimesi kirjanpidosta. Voit kuitenkin avata toiminimellesi toisen normaalin käyttötilin, eikä tämä pankistasi riippuen välttämättä maksa penniäkään.

Osakeyhtiöissä tilanne on kuitenkin erilainen – tarvitset yritystiliä jo siinä vaiheessa, kun pakollinen 2500 euron alkupääoma pitää asettaa tilille. Taloustaito-lehden mukaan pieni yritys maksaa Suomessa pankkipalveluistaan keskimäärin 350 euroa vuodessa – tutustu vertailuun ja eri pankkien hintoihin tästä.

Monet pankit tekevät yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa, joten kannattaa samassa yhteydessä kysyä, millaisiin alennuksiin voisit olla oikeutettu keskittämällä pankki- ja vakuutuspalveluita saman organisaation alle.

Paljonko pienen yrityksen kotisivut maksavat?

Jos kyse on muutaman alasivun sisältämästä, käynttikorttityylisestä sivustosta, voit ostaa sellaisen pieneltä mainostoimistolta tai yksinyrittäjältä reilustikin alle 1000 eurolla.

Hintaan vaikuttaa muun muassa se, teetkö sivuston tekstisisällöt itse tai tarvitsetko lisäpalveluja, kuten esimerkiksi logoa, yhteydenottolomaketta, verkkokauppaa jne. Esimerkiksi verkkokaupan liittäminen sivustoon kasvattaa hintaa selvästi.

Sivustoon on aina syytä panostaa enemmän, mikäli verkkonäkyvyydellä on myyntisi kannalta edes hitusen merkitystä – ja lähes aina on, ellei sinulla sitten ole valmiina todella vakiintunutta asiakaskuntaa.

Valtaosa palveluiden ja tuotteiden ostajista aloittaa ostoprosessinsa googlaamalla, jolloin yrityksesi verkkosivujen tulisi löytyä hakukoneista sille tärkeillä hakusanoilla. Jos tarjoat hierontapalveluja Lieksassa, yrityksesi verkkosivuston tulisi löytyä ilmaisten hakutulosten kärjestä hakusanalla hieroja Lieksa. Tämä onnistuu, kun verkkosivu on rakennettu järkevästi oikeiden avainsanojen varaan ja siltä löytyy riittävästi hyvää sisältöä, joka kertoo hakukoneelle sivuston vastaavan hakijan tarpeeseen.

Hakukoneoptimointia tukee sivuston tekninen toteutus, kuten mobiiliresponsiivisuus (sivusto näyttää hyvältä mobiililaitteilla), loogisesti toteutettu sivurakenne sekä nopeus. Sivuston ja sen sisällön toteuttaminen hakukoneoptimoidusti onkin yksi parhaista syistä sysätä verkkosivuston toteutus ulkopuolisiin käsiin.

Lue seuraavaksi: Mitä rahoitusvaihtoehtoja yrityksen perustajalla on?

TwiittaaJaa FacebookissaWhatsAppaa

Filed Under: Yrittäjyys

Reader Interactions

Primary Sidebar

Helmikuun luetuimmat


Yrityksen rahoitusvaihtoehdot 2019
Parhaat yrityslainat ilman vakuuksia
Starttirahan hakeminen vaihe vaiheelta
Paljonko yrityksen perustaminen maksaa?
Pikaopas palkkatuen hakemiseen

Tutustu myös näihin


Digitalisaatio on tuonut joukkorahoitetut yrityslainat yhä pienempien suomalaisyritysten ulottuville.
Lainamuotoinen joukkorahoitus isomman rahoituspalapelin täydentävänä osana


Aloittaville yrittäjille tarjotaan runsaasti erilaisia tukimuotoja.Tällaisia tukia aloittaville pienyrittäjille ja yrityksille on Suomessa tarjolla


Pankkilainan saaminen yritykselle ei läheskään aina ole itsestäänselvyys.
Millä edellytyksillä uusi yritys saa lainaa pankista?

Footer

Mistä rahoitusta aloittavalle tai kasvavalle yritykselle? Vakuudeton.com kertoo kaiken olennaisen Suomessa tarjolla olevista avustus-, rahoitus- ja yrityslainavaihtoehdoista.


Tuoreimmat artikkelit

Mitä maksaa yrityksen perustaminen?
Saako toiminimellä lainaa?
Yrityslainan laskurit

Muut artikkelit

Suosituimmat oppaat

Yritysrahoituksen yleisimmät vaihtoehdot
Starttiraha 2019
Mistä lainaa yrityksen perustamiseen?
Pankkilaina yritykselle
Lainamuotoinen joukkorahoitus
Yrityslainojen korko 2019
Yleisimmät yrityslainojen vakuudet
Mistä lainaa osakeyhtiölle?

 

Julkinen yritysrahoitus

Maaseudun perustamis- ja investointituet 
Finnveran rahoitusvaihtoehdot
Palkkatuki rekrytointia varten
Elyn kehittämisavustus yrityksille
Business Finland -rahoitus

Vakuudettomat yritysrahoitusmuodot

Yrityslaina ilman vakuuksia
Mistä yrityslaina heti tilille?
Laskurahoitus

 

Rahoitusyhtiöt yrityksille

Qred Yrityslaina
Yritysluotto.fi
Bank Norwegian
Ferratum Business
BusinessCredit
Suomen Yrityslaina
FIN Yritysrahoitus
Vauraus Suomi

Sivusto hyödyntää evästeitä kävijästatistiikan tilastointiin, mukautettuihin sisältöihin sekä kumppanuusmainontalinkkien seurantaan.

© Vakuudeton.com 2019