• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Vakuudeton.com

Vakuudeton.com

Rahoitus, lainat, säästäminen ja oma talous

  • Luottokorttivertailu
  • Säästötilitieto
  • Yritysrahoitusopas
  • Asuntolainat
  • Lainatieto

Yrityslainan korko 2021

Etusivu > Yrityslainatieto > Yrityslainan korko 2021

by admin

Paljonko on yrityslainan korko keskimäärin?

Paljonko yrityslainojen keskimääräiset korot ovat, ja mitkä tekijät korkotasoon vaikuttavat?

Kun yrittäjänä lähdet metsästämään edullista lainarahoitusta, yrityslainan korko on todennäköisesti ensimmäinen asia, johon kiinnität huomiota.

Tältä sivulta löydät yrityslainojen korkoihin ja kuluihin liittyvät keskeiset käsitteet sekä viitteellisiä tietoja erilaisten yrityslainavaihtoehtojen hinnoista.

Sisältö:

  • Miten yrityslainan nimelliskorko ja todellinen vuosikorko eroavat toisistaan?
  • Paljonko yrityslainan keskikorko tyypillisesti on?
  • Mitkä asiat vaikuttavat yritykselle tarjottavaan korkotasoon?
  • Mistä yrittäjä saa lainaa edullisimmalla korolla?

Tämä artikkeli on osa opasta yritysrahoitus ja -tuet 2021.


Mitä eroa on yrityslainan todellisella vuosikorolla ja nimelliskorolla?

Yrityslainoja markkinoivat pankit ja yksityiset rahoituslaitokset puhuvat koroista useilla eri termeillä, joten ennen lainametsälle ryntäämistä on hyvä kerrata käsitteet.

Nimelliskorko tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan lainasta perittävän koron määrää. Mitään muita lainasta aiheutuvia kuluja ei lasketa mukaan nimelliskorkoon.

Sen sijaan todellisesta vuosikorosta puhuttaessa mukaan laskuihin otetaan kaikki yrityslainasta aiheutuvat kustannukset, joita voivat koron lisäksi olla esimerkiksi:

  • lainan avausmaksu
  • kuukausittainen tilinhoitopalkkio
  • muut maksut.

Edulliselta näyttävä nimelliskorko ei siis vielä tarkoita mitään, jos esimerkiksi muutaman tuhannen euron pieni yrityslaina sisältää verrattain korkean avauspalkkion. Lainoja vertailtaessa mittarina kannattaa käyttää nimenomaan todellista vuosikorkoa.

Todellisen vuosikoron laskentakaava voi nopealla vilkaisulla näyttää melko monimutkaiselta – voit todeta asian itse esimerkiksi Finanssialan verkkosivuilta.

Yrittäjän kannalta hyvä uutinen on kuitenkin se, että yrityslainaa haettaessa todellinen vuosikorko ilmoitetaan tyypillisesti lainanhaun yhteydessä – siitäkin huolimatta, että laki ei tähän velvoita. Yksityishenkilöiden lainoista puhuttaessa todellinen vuosikorko sen sijaan on aina ilmoitettava.


Paljonko on yrityslainan keskimääräinen korko vuonna 2021?

Suomen Pankki kertoi vuoden 2021 alussa, että joulukuun aikana nostettujen yrityslainojen keskikorko oli karvan verran alle 2%. Muutamien viime vuosien aikana luku on pysytellyt suurinpiirtein vastaavalla tasolla.

Pienyrittäjän kannattaa kuitenkin huomioida, että maltillisimmissa lainasummissa myös lainan korko on tyypillisesti korkeampi. Suomen Pankin verkkosivuilla on vertailtu Suomen rahalaitosten myöntämien lainasopimusten keskikorkoja lainojen koon mukaan. Taulukosta löydät alle 250 000 euron lainat, 250 000–1 000 000 euron lainat sekä yli miljoonan euron lainat.

Varsinkin uusilla pienyrittäjillä voi monesti olla vaikeuksia esittää riittävän hyviä vakuuksia, jotta pankkilainaa järjestyisi yhtä edullisesti kuin isommille verrokkiyrityksille. Pankkilainaa saatetaan myös joutua täydentämään muilla vaihtoehdoilla, mikä jälleen nostaa lainan kuluja ylöspäin.


Täydentävien lainavaihtoehtojen korot korkeampia

Yksityisten luotonmyöntäjien markkinoimissa yrityslainoissa korot ovat selvästi suuremmat isoihin vakuudellisiin pankkilainoihin verrattuna. Moniin verkosta haettaviin yrityslainoihin voi koron lisäksi sisältyä avausmaksuja tai erilaisia laskutuslisiä, jotka nostavat merkittävästi lainan hintaa.

Kulutasonsa takia tällaiset lainat soveltuvat lähinnä tilanteisiin, joissa lainantarve on äkillinen ja laina pystytään maksamaan nopeasti pois tulorahoituksella.

  • Tyypillisenä esimerkkinä mainittakoot Suomen Yrityslaina, jonka kuukausikohtainen kulu lähtee 1,75 prosentista ylöspäin.

Netistä haettavien vakuudettomien yrityslainojen kuluja on vertailtu tarkemmin erillisellä sivulla, jonka löydät linkin takaa.

Joukkorahoitetuissa yrityslainoissa korkotaso asettuu kahden edellä mainitun lainatyypin välimaastoon. Esimerkiksi tällä hetkellä Vauraus Suomen viimeksi toteutuneissa lainoissa korot lähtevät noin kuudesta prosentista ylöspäin.

Joukkorahoitettuja yrityslainoja hyödynnetäänkin erityisesti silloin, kun pankista saadaan edullisempaa lainarahoitusta, mutta ei riittävissä määrin. Tällöin rahoituspalapelin pieni puuttuva palanen voi löytyä verkon joukkorahoitusalustalta.

Yksityisten yrityslainapalveluiden joukosta löytyy myös muutamia lainantarjoajia, jotka myöntävät yrityslainoja kiinteällä toimituspalkkiolla.

Tämä tarkoittaa, että jokaiselle laina-ajalle ja -summalle on määritelty oma kiinteä palkkionsa, eli lainasta aiheutuvat kustannukset ovat tiedossa jo etukäteen ja ne ovat samat kaikille. Päätös lainan myöntämisestä tai lainahakemuksen hylkäämisestä tehdään alempaa löytyvien luottoluokituskriteerien perusteella.


Millä tekijöillä on vaikutusta yrityslainan korkoon?

Mitä vakuuttuneempi lainaa myöntävä pankki tai rahoituslaitos on hakijayrityksen takaisinmaksukyvystä, sitä edullisemmalla korolla yrityslainaa myönnetään. Yrityksen luottoluokitukseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

  • liikevaihto,
  • tunnusluvut (kannattavuus, maksuvalmius, omavaraisuus),
  • yrityksen ikä (onko taustalla yksi vai kymmenen toimintavuotta?)
  • yrityksen mahdolliset maksuhäiriömerkinnät,
  • yritysten vastuuhenkilöiden mahdolliset maksuhäiriömerkinnät tai heidän kytkennät maksuhäiriötaustaa omaaviin yrityksiin.

Lisäksi haettavan lainan kuluihin vaikuttavat:

  • Yrityslainan koko ja laina-ajan pituus.
  • Lainalle asetettavat vakuudet tai niiden puute. Vakuus pienentää luotonmyöntäjän riskiä, joten hyvällä vakuudella varustettu laina on aina selvästi edullisempi.
  • Lainan käyttötarkoitus. Jos yrityslainalla synnytetään taloudellista arvoa tai esimerkiksi rakennetaan tai ostetaan jotakin vakuusarvoa omaavaa, laina tulee todennäköisesti halvemmaksi.


Mistä yrittäjä saa lainaa parhaalla korolla?

Pankista haettu yrityslaina on lähes aina edullisin vaihtoehto, mutta vakuuksien puuttumisen takia kaikille pienyrittäjille ei sitä heru.

Varsinkin uusien yritysten on usein vaikea saada lainaa pankista, koska liiketoiminnan kannattavuutta ei vielä välttämättä pystytä kunnolla osoittamaan.

Suomen valtion omistama erityisrahoituslaitos Finnvera myöntää lainoja ja pankkilainojen takauksia aloittaville ja kasvaville yrityksille. Finnveran yrittäjälainan korko on 6kk euribor + marginaali 3,25%. Koron lisäksi lainan hintaa nostaa toimitusmaksu. Yrittäjälainan lisäksi Finnveralta löytyy muitakin vaihtoehtoja.

Monesti voi käydä niinkin, että pankki suostuu myöntämään lainaa vain tietyn osuuden haettavasta lainasummasta. Tällöin yksi yleistynyt keino on täydentää puuttuva osuus yritysten vertaislainoilla eli lainamuotoisella joukkorahoituksella. Tämä vaihtoehto sopii kuitenkin lähinnä hieman isompiin lainasummiin.

Myös yksityisiltä yrityslainapalveluilta haettuja vakuudettomia lainoja voidaan joissain tilanteissa käyttää pankkilainojen täydentävinä vaihtoehtoina. Tällöin edullisen pankkilainan ja kalliimman vakuudettoman yrityslainan yhdistelmäkorko pysyy kohtuullisella tasolla.

Perinteisten luottoluokituskriteerien ohella yksityiset rahoituslaitokset painottavat eritoten lainaa hakevan yrityksen kassavirtaa.

Kauppalehti vertaili joitakin vuosia sitten vakuudettomien 50 000 euron yritysluottojen hintoja, ja joukkorahoitusmallilla toimivat luotonmyöntäjät osoittautuivat edullisimmaksi ratkaisuksi.

Tällä hetkellä joukkorahoitettuja yrityslainoja myöntävät Suomessa muun muassa Vauraus Suomi, Fellow Finance sekä Alexandria Yritysrahoitus Oy:n Rahamylly-palvelu.

Lisätietoa rahoitusvaihtoehdoista ja tuista löydät yritysrahoitusoppaasta.

TwiittaaJaa FacebookissaWhatsAppaa

Filed Under: Yrityslainatieto

Primary Sidebar

Kuukauden luetuimmat


Luottokortit jättivertailussa – tarkista lähes 50 kortin kulut ja tiedot


Kevytyrittäjien laskutuspalvelut vertailussa – mikä on edullisin?


Yrityksen rahoitusvaihtoehdot yhdellä sivulla – katso yli 20 kohdan opas


21 kysymystä ja vastausta ASP-säästämisestä


Kulutusluottojen korot vertailussa – mistä pankista löytyy edullisin laina?


Paljonko asuntolainaa voit saada? Nämä asiat siihen vaikuttavat!


Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää starttirahasta ja sen hakemisesta vuonna 2021


Tiedätkö mitä yrityksen perustaminen maksaa? Huomioi ainakin nämä kulut


Sinustako sivutoiminen yrittäjä? Nämä 12 kysymystä kannattaa käydä läpi ennen aloittamista


Yrityslainat ilman vakuuksia siirtyivät verkkoon – koroissa suuria eroja


8 yleisintä kysymystä palkkatuen hakemisesta

Tutustu myös näihin


Digitalisaatio on tuonut joukkorahoitetut yrityslainat yhä pienempien suomalaisyritysten ulottuville.
Lainamuotoinen joukkorahoitus isomman rahoituspalapelin täydentävänä osana


Aloittaville yrittäjille tarjotaan runsaasti erilaisia tukimuotoja.Tällaisia tukia aloittaville pienyrittäjille ja yrityksille on Suomessa tarjolla


Pankkilainan saaminen yritykselle ei läheskään aina ole itsestäänselvyys.
Millä edellytyksillä uusi yritys saa lainaa pankista?


Omalaina palvelu arvostelussa.
10 kysymystä ja vastausta OmaLainasta – millainen palvelu oikein on kyseessä?

Footer

Vakuudeton.com on mainosrahoitteinen tieto- ja vertailusivusto, joka käsittelee yrityksille ja kuluttajille suunnattuja rahoitustuotteita. Sivuston artikkeleista ja oppaista löydät kattavasti tietoa muun muassa luottokorteista, säästötileistä, asuntolainoista, kulutusluotoista sekä yleisimmistä yritysten rahoitus- ja tukivaihtoehdoista.

Evästeet & tietosuoja | Tietoa sivustosta


Suosituimpia artikkeleita

Lainavertailu vuodelle 2021
Säästötilien korkovertailu 2021
Kannattaako lainojen yhdistäminen?
Mitä maksaa yrityksen perustaminen?
Ulkomaiset pankit Suomessa
Saako toiminimellä lainaa?
Bank Norwegian kokemuksia
Kulutusluottojen korot jättivertailussa
Millaista korkoa Zmarta tarjoaa?
Laina- ja korkolaskuri
Kokemuksia OmaLaina.fi-palvelusta
Bigbankin säästötili ja lainat esittelyssä
Vakuudettomat lainat ja luotot
Tarkastelussa Komplett Bankin joustoluotto
Kokemuksia Rahalaitos-palvelusta
Ruotsalaiset pankit Suomessa
Kokemuksia Lendo-lainanvälittäjästä

Muut artikkelit

Suosituimmat oppaat

Yritysrahoituksen yleisimmät vaihtoehdot
Starttiraha 2021
Mistä lainaa yrityksen perustamiseen?
Pankkilaina yritykselle
Lainamuotoinen joukkorahoitus
Yrityslainojen korko
Yleisimmät yrityslainojen vakuudet
Mistä lainaa osakeyhtiölle?

 

Julkinen yritysrahoitus

Maaseudun perustamis- ja investointituet 
Finnveran rahoitusvaihtoehdot
Palkkatuki rekrytointia varten
Elyn kehittämisavustus yrityksille
Business Finland -rahoitus

 

Luottokorttioppaat

Luottokorttivertailu 2021
Vuosimaksuttomat luottokortit esittelyssä
Luottokortin 10 olennaisinta hyötyä
Millä ehdoilla luottokortti voidaan myöntää?

Vakuudettomat yritysrahoitusmuodot

Yrityslaina ilman vakuuksia
Mistä yrityslaina heti tilille?
Laskurahoitus

 

Rahoitusyhtiöt yrityksille

Qred Yrityslaina
Front Kasvurahoitus
Suomen Yrityslaina
Vauraus Suomi
Yritysluotto.fi
Bank Norwegian Yrityslaina
CapitalBox
BusinessCredit

Sivuston artikkelit sisältävät kumppanuusmainontalinkkejä, joiden kautta syntyneistä uusista asiakkuuksista voidaan maksaa sivustollemme pieni rahallinen komissio. Linkkien käyttäminen ei vaikuta millään tavalla sinulle tarjottuihin hintoihin tai muihin ehtoihin. Sivustomme hyödyntää evästeitä kävijäanalytiikan tilastointiin ja mainonnan seurantaan.

©Vakuudeton.com 2021 | yhteys@vakuudeton.com